• Looking up!

  16 april 2023

  Wat zie je als je naar boven kijkt?

  Boomtoppen, daken van huizen en vooral lucht, wolken, oneindig veel lucht. Fascinerend hoe je zoveel lucht ziet. Het geeft letterlijk lucht, adem en vrijheid.

  Kijk naar boven en ervaar het!

  Dit schilderij is geselecteerd voor een kunstwedstrjd Vrij! Samen met 29 andere kunstenaars laat ik in dit schilderij mijn interpretatie voor vrijheid zien. Expositie was van 8 tot en met 18 april 2022,De winnaar is bekend gemaakt op 10 april 2022.

  Lees meer >> | 212 keer bekeken

 • Kerstsale

  17 december 2021

  Vier van mijn schilderijen zijn tijdens de Kerstsale van WG kunst te koop voor maar 100 euro per stuk. Een koopje dus! Pak je kans en koop een schilderij van mij mij of een kunstwerk van een van de andere kunstenaars voor 100 euro!

  1 schilderij is te koop via de webshop en de andere 3 zijn te koop tijdens de verkoopexpositie.

  Lees meer >> | 433 keer bekeken

 • Koop een artbox en steun ons kunstproject

  4 december 2021

  In 2019 hebben Linda Rusconi en ik voor het eerst het plan opgevat om met 3 andere kunstenaressen een week lang op een locatie te werken en het gemaakte werk daar te exposeren. De aanleiding was dat ik ontdekt had dat in het Beatrixpark de Kunstkapel verhuurd werd als expositieruimte. Dit leek me een mooie locatie om iets bijzonders te doen. Dat heb  ik met Linda Rusconi besproken en we kwamen tot het idee dat we mogelijk met een paar anderen daar ter plaatse konden gaan werken. Het thema was snel gevonden. In de omgeving van de Kunstkapel was voldoende te zien: de Rivierenbuurt, Zuid, het Beatrixpark. De locatie nodigde uit om vastgelegde te worden. Daarom benaderden we kunstenaressen die ook iets met de buurt hadden, omdat ze er woonden of gewoond hadden: Edith Brouwer, Melissa Halley en Marja de Bruijn.

  Lees meer >> | 458 keer bekeken

 • Jouw favoriete plek op doek vastgelegd?

  1 september 2021

  mei werd ik benaderd door iemand die vroeg of ik ook een schilderij in opdracht wilde maken en op welke manier ik dat zou doen. Zij had mijn werk via een vriendin ontdekt. Ze wilde graag een schilderij van Amsterdam, maar dan niet zo’n standaardbeeld (ik denk dat ze doelde op de grachten/Westertoren…). Haar vriendin kende mijn werk van Instagram en zei: misschien is dat iets voor jullie? Ze was enthousiast en heeft me een email gestuurd. Ze wilde graag een schilderij van Amsterdam Oost, de buurt waar zij woonden.  Ze wist ook hoe groot het moest zijn. 40 x 120 cm.

  Ik heb haar email beantwoord door aan te geven wat mijn voorstel zou zijn: ik zou met haar en haar vriend plekken bekijken en bespreken wat ze mooi vonden en dan 3 schetsen maken.

  Na het bekijken van de schetsen, zouden ze een keuze maken. Dan zou ik gaan schilderen: 2 of 3 dagen plein air.

  En zo geschiedde… We ontmoetten elkaar op de Veemkade, waar ze wonen. Ze toonden mij de muren waar het schilderij zou kunnen komen te hangen en we bespraken hun wensen. Toen zijn we op de fiets gestapt en hebben we de plekken bekeken die zij mooi vinden. Ik heb foto’s gemaakt en ben vervolgens op twee dagen olieverfschetsen gaan maken op kleine paneeltjes.

  Een paar dagen later kwamen ze langs. Zij twijfelde, maar hij wist zeker dat het de Bogortuin moest worden met uitzicht op de Veemkade, het water, de brug en het centrum van de stad in de verte.

  Ik ben twee dagen gaan schilderen. 1 dag met mooier weer en 1 dag met wat bewolkter weer. De weertoestanden kun je terugzien in het schilderij. De lucht is van de eerste dag, de scherpte van de kleuren van de tweede dag. En toen was ik klaar, vond ik.

  Ik heb ze een foto gestuurd . Ze vonden hem mooi  en toen heb ik hem klaargemaakt om op te hangen en langsgebracht.

  Wil jij ook een schilderij van een favoriete plek? Stuur me een email: saskialensinkart@gmail.com en we maken een afspraak!

   

  Lees meer >> | 380 keer bekeken

 • 20 x 20

  18 december 2020

  In de afgelopen jaren heb ik vaker kleine schilderijtes gemaakt op het formaat 20 x 20. Ik hou van vierkante vormen. Het formaat 20 x 20 is leuk om 'even' tussendoor te schilderen en het is niet zo klein dat ik niet meer op mijn eigen losse manier kan schilderen. Meestal neem ik dan mijn toevlucht tot stillevens: bloemen, fruit, groente.Zelf ben ik niet een erg grote fan van stillevens, maar als ik het dan doe, dan vind ik het opeens superleuk en uitdagend om met zo min mogelijk streken een suggestie van de voorstelling weer te geven. Sommige verschillen in kleur, licht en donker en volume lijken opeens ook veel minder eenvoudig dan ik eerder dacht dat het was.

  Lees meer >> | 593 keer bekeken

 • Kleine meisjes worden groot: portret van mijn dochter

  28 mei 2020

   Mijn dochter is 18 geworden vorig jaar en dit jaar geslaagd voor haar schoolexamen. Ik heb mijn dochter vaak geschilderd. Een aantal keer heeft ze ervoor geposeerd, soms heb ik haar in actie getekend of geschilderd en soms van foto.

  Het leek me leuk om haar nog een keer te schilderen tegen een achterwand van portretten die ik in de loop van de tijd van haar heb gemaakt. Zo zie je haar in verschillende fases: schilderend als kleuter, als trotse grote 6 jarige zus van haar kleine babybroertje, als 11 jarig meisje, als puber en nu als 18 jarige.

  Het resultaat is een olieverfschilderij op linnen van 80 x 80.

  Lees meer >> | 699 keer bekeken

 • Brettenburg

  11 januari 2020

  Een van mijn favoriete schilderijen van de 40 bij 40 serie is het Brettenpad. Ik heb het geschilderd op een zondagmiddag in september. Ik had maar een paar uur om te schilderen, omdat er om 16.00 uur een opening was in onze galerie.
  Ik wilde eigenlijk in Westerpark schilderen, maar op weg daarnaartoe zag ik de lichtval op een wandelpad waar ik langsreed. Ik twijfelde: fiets ik door of fiets ik terug.
  Ik besloot even terug te rijden: misschien was het iets en anders zou ik verder fietsen. Ik ging kijken en zag het meteen. Het was iets. De lichtval in het achterste bos, de donker groenen van de planten en de bomen op de heuvel, de mooie kleuren van de berkenboom en de schaduw op het pad. Dit kon wat worden!


  Ik installeerde mijn ezel, mijn paneel, en mijn palet en maakte een korte potloodschets. Daarna ging ik aan d slag. Belangrijk was het om het licht achter de voorste bomen te vangen, de schaduw op het pad weer te geven en de kleuren in de berk te schilderen. Hoe langer ik naar de bast van de berk keek, hoe meer kleur ik zag: licht groen, bruingroen, lichtblauw, lichtroze, citroengeel, lichtviolet en dat allemaal gemengd met wit.


  Ondertussen zag ik wandelaars lopen over het pad met een kaart in de hand, hondeneigenaars hun honden uitlaten ("ja, dat vindt hij wel vreemd zo'n mevrouw die staat te schilderen") en ouders en kinderen fietsen over het fietspad ("kijk, zie je wat die mevrouw schildert?").


  Om 15.00 uur was ik klaar, tenminste moest ik stoppen, want ik moest naar een opening. In mijn atelier gekomen was ik tevreden: In korte tijd had ik de sfeer, het licht, de kleuren en de rust van het Brettenpad gevangen!

  Lees meer >> | 694 keer bekeken

 • Begraafplaats Oud Osdorp

  29 december 2019

  Het tweede schilderij waar ik iets over wil vertellen, is:
  Begraafplaats in Oud-Osdorp.

  Over dit schilderij wordt mij vaak gevraagd:
  Is het in Frankrijk? Is het die begraafplaats in Amsterdam Zuid of in Brabant, daar of daar?

  Nee, het is niet een begraafplaats in Amsterdam Zuid of elders in Nederland, het is ook niet in Frankrijk.

  Het is een begraafplaats van Oud Osdorp aan de Osdorperweg. De begraafplaats ligt verscholen tussen de weilanden. Je moet over of door een hek heen, paar greppeltjes oversteken en dan in het midden van de weilanden aan het eind van een kavel ligt een heuveltje met een paar oude grafstenen erop. Een echte vergeten begraafplaats. Zeker een bezoekje waard. 

  De totstandkoming van het schilderij was ook wel bijzonder. Het schilderij is gemaakt in de zomer van 2016. Ik was nog niet zo lang bezig met mijn project Groen Amsterdam. Ik had aan Facebook vrienden gevraagd of zij mooie groene plekken in Amsterdam kenden. Een Facebookvriend schreef mij: De oude begraafplaats van Oud Osdorp aan de Osdorperweg is een mooie groene plek.

   Een paar dagen later, het was een mooie, warme zomerdag, ben ik er naar toe gefietst. In een paar uur had ik de sfeer, het seizoen, het groen en de grafstenen erop geschilderd en kon ik voldaan naar huis. 

  Dit schilderij heeft onder meer gehangen in het Stadhuis van gemeente Amsterdam.

  Lees meer >> | 755 keer bekeken

 • Bomen in het Beatrixpark

  28 december 2019

  Elke dag zal ik vanaf vandaag tot de sluiting van mijn expositie op 18 januari 2020 een schilderij van Groen Amsterdam extra aandacht geven. ik wil jullie daardoor meenemen in de ervaringen die ik tijdens het doen van dit project heb beleefd.

   Vandaag is dat de bomen in het Beatrixpark.

   Het is een groot schilderij geschilderd op een paneel van 62 bij 122 cm. Ik heb het geschilderd tijdens ons kunstproject Blik op de buurt in mei  2019 in de kunstkapel.

   Voor ons project werkte ik met 4 andere kunstenaars in de (omgeving) van de Kunstkapel in het Beatrixpark. Ons doel was om de buurt van het Beatrixpark uit de beelden. Ieder op zijn eigen wijze. Ik koos ervoor (in het kader van mijn project Groen Amsterdam) om eerst een aantal plein air schilderijen van het groen in het park op het formaat 40 x 40 te schilderen. Na vier schilderijen dacht ik: ik ben nu in de mogelijkheid om een groter paneel plein air te schilderen. Ik kan er immers een paar dagen aan werken en hoef er niet ver mee te reizen. Dus op donderdag ging ik op zoek naar een mooi plekje. In het bos achter het hondenveldje viel mij een plek op waar takken elkaar kruisten en er een mooie lichtval was. Ik heb er 3 halve dagen geschilderd. Het mooie was dat het licht elke keer veranderde, waardoor je het ene moment iets wel zag, want je een volgend moment niet zag. Het schilderij is dan ook geen momentopname geworden, maar een veelvoud van momenten, die in een afbeelding zijn samengevoegd.

   Elke keer als ik er naar kijk, krijg ik de herinnering dat ik naar die sfeer, dat licht, die momenten, de takken, het groen en de rust. Ik hoop dat het ook een beetje overkomt op jullie als kijkers!

  Lees meer >> | 682 keer bekeken

 • Groen Amsterdam

  22 november 2019

  Een paar jaar geleden viel het me op: Amsterdam heeft veel groene plekken. In vergelijking met andere steden waar ik ben geweest zag ik veel groene plekken. In de stad en net buiten de stad. Parken, plantsoenen, bomen in de straat en landelijk groen buiten de stad. Amsterdam is een groene stad.

  Dit staat wel onder druk. In een artikel  in de NRC van 21 september 2019 wordt daar aandacht aan besteed. Bij verschillende stedebouwkundige plannen was het de bedoeling dat een Amsterdammer binnen een kwartier in een groen gebied kwam. Door de plannen om Amsterdam te laten groeien komt deze doelstelling onder druk te staan. De groene plekken worden opgeofferd voor het bouwen van huizen.

  Ik besloot groene plekken plein air te schilderen en op die manier vast te leggen. Het is een momentopname van een kant van de stad die niet vaak wordt vastgelegd. Een momentopname die het vastleggen waard is. Inmiddels weet ik dat niets vergankelijker is dan (aangelegde) natuur. Waar 4 jaar geleden nog een boom stond, is het nu veranderd in een rommelig grasveld.

  Deze boom is nog wel te zien: op mijn schilderij.

  Wil jij deze boom en ander bomen bekijken?

  Kom langs in Galerie De Stoker, Witte de Withstraat 124, Amsterdam.

  Expositiedata:  21 december 2019 tot en met 12 januari 2020.

  Open:

  Zaterdag en zondag te zien van 12.00 tot 17.00 uur
  (met uitzondering van 4 en 5 januari 2020).

  Kun je niet op deze dagen? Neem contact op en maak een op afspraak.
  saskialensink0@gmail.com of 0650128859.

  Ik hoop je te zien!

  Saskia Lensink

   

  Lees meer >> | 665 keer bekeken

 • Meer blogs >>